Sofia Dance Week - по-силен отвсякога
Sofia Dance Week - по-силен отвсякога / снимки: Sofia Dance Week
Sofia Dance Week - по-силен отвсякога
32896
Sofia Dance Week - по-силен отвсякога
  • Sofia Dance Week - по-силен отвсякога

Международният фестивал за съвременен танц Sofia Dance Week вече започна и ще продължи до 29 септември. У нас гостуват танцьори от Турция, Испания, Франция, Белгия. Включените в програмата спектакли са шест и ще се играят на сцените на Софийската опера, театър София и Музикалния театър.

Организаторите на Sofia Dance Week са категорични, че програмата на тазгодишния фестивал е най-добрата досега. Едно от легендарните имена, включено в нея, е това на Жоел Бувие - гранд дамата на френския танц. Спектакълът й „За любовта" ще бъде представен на сцената на Софийската опера на 26 септември. Подробностите разказва Асен Асенов - продуцент на Sofia Dance Week и издател на списание „Едно": „Жоел Бувие е участвала в голямата френска революция в областта на танца през 80-те години на миналия век. Наистина е едно от големите имена на Франция. Идва с един много любовен спектакъл, много красив, много изящен".

Не по-малко атрактивен ще бъде и спектакълът „Маймунски сандвич" на белгиеца Вим Вандекейбъс - истинско явление в света на съвременния танц. Софийската публика ще го види само няколко дни след премиерата му в Брюксел. На 27 и 28 септември в Музикалния театър.

Sofia Dance Week - по-силен отвсякога
netinfo

Асен Асенов: Този спектакъл тръгва на голямо световно турне, ще бъде показан в над 50 града. София има привилегията да бъде първата столица, в която ще се появи след премиерата в Брюксел.

Какво представлява този „Маймунски сандвич"?

Асен Асенов: Това е поредният експеримент на Вандекейбъс. Него публиката го познава от първото издание на Sofia Dance Week, а в случая той много сериозно се опитва да разчупи рамките за това кое изкуство какво е. Той е продуцирал и режисирал един игрален филм, който ще бъде показан единствено в рамките на този спектакъл.

В програмата на Sofia Dance Week 2010 няма българско заглавие, но за догодина организаторите на фестивала са решили да продуцират един уникален спектакъл и с българско участие. Постановката ще е копродукция между нашата страна, Франция и Италия.

Асен Асенов: Това е спектакъл, продуциран от фестивала, заедно с много голям, световен хореограф. Това е международна колаборация, първата по рода си в България. В нея ще участват и български творци. Идеята е този продукт, който фестивалът ще създаде, да пътува, да види бял свят и някой някъде да разбере, че България по някакъв начин се появява на картата на съвременния танц.