/ iStock/Getty Images
Филмът "Смърт край Нил" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 12,8 милиона щатски долара през уикенда, съобщиха световните информационни агенции.

Дългоочаквана екранизация на едно от най-емблематичните произведения на Агата Кристи е дело на режисьора Кенет Брана. Той се превъплъщава и в ролята на знаменития детектив Еркюл Поаро. Във филма участват също Том Бейтман, Анет Бенинг, Ръсел Бранд, Гал Галдот и др. Адаптацията на романа на Агата Кристи е дело на Майкъл Грийн, който работи и по сценария на "Убийство в Ориент Експрес" (2017 г.), чието продължение е "Смърт край Нил".

Детективът Еркюл Поаро тръгва за Египет на почивка, която е прекъсната заради жестоко убийство на борда на кораба "Карнак". Налага се той да се заеме с разследване на смъртта на младоженци, открити мъртви по време на медения си месец в Кайро.

"Смърт край Нил" се представи в премиерното си излъчване според очакванията, които бяха за приходи между 11 милиона и 14 милиона щатски долара, отбелязва сп. "Варайъти", цитирано от Ройтерс. Продукцията струваше около 90 милиона щатски долара, като имаше и допълнителни разходи заради няколкото прекъсвания, наложили се заради пандемията от COVID-19.

Филмът излезе по кината преди финалния мач от първенството на Националната футболна лига на САЩ, който беше вчера - уикенд, в който американците предпочитат да останат пред телевизорите заради "Супербоул" и посещението на киносалоните остава на заден план.

В международния бокс-офис "Смърт край Нил" реализира приходи от 20,7 милиона щатски долара от 47 чуждестранни пазари. Продукцията все още не се излъчва в Китай.

Комедията "Кретените завинаги" се нарежда на втора позиция в бокс-офиса на Северна Америка с реализирана печалба от 8,05 милиона щатски долара през изминалия уикенд. От излизането си по киносалоните на 4 февруари филмът на режисьора Джеф Тремейн и участието на Джони Нокс, Стив-О, Ерик Андре и други, е спечелил 37,4 милиона щатски долара. Доста добър резултат за продукция с бюджет от едва 10 милиона щатски долара, отбелязва "Варайъти".

На третото място в бокс-офис класацията на Северна Америка се нарежда романтичната комедия "Омъжи се за мен" с участието на Дженифър Лопес и Оуен Уилсън, която дебютира в киносалоните на 11 февруари. Приходите през уикенда от продукцията, дело на режисьора Кат Койро, възлизат на 8 милиона щатски долара.

Музикална звезда, в чиято роля е Лопес, решава да се омъжи за свой напълно непознат фен, присъстващ на неин концерт. Оуен Уилсън се превъплъщава в почитателя-късметлия. Импулсивното решение певицата взима, след като хваща в изневяра половинката си - също набиращ популярност изпълнител, в чиято роля е Малума.

На четвърто място в бокс-офис класацията на Северна Америка е "Спайдър-мен: Няма път към дома" с постъпления от 7,1 милиона щатски долара. Така общите приходи от филма на вътрешния пазар достигнат 759 милиона щатски долара и той е съвсем близо до третия най-печеливш в историята - "Аватар" (2009 г.), донесъл 760 милиона щатски долара от продажбата ни билети в киносалоните в САЩ и Канада.

Челната петица на бокс-офис класацията на Северна Америка се допълва от "Blacklight" на режисьора Марк Уилямс, с участието на Лиъм Нийсън, Ейдън Куин, Тейлър Джон Смит и други. Приходите през уикенда от трилъра възлизат на 3,6 милиона щатски долара.
БТА