Смейте се повече, за да живеете по-дълго
Смейте се повече, за да живеете по-дълго / Thinkstock/Getty Images

Усмивката и положителното отношение удължават живота, установила група американски учени, участвали в глобалното изследване на атеросклероза.

Той е били провеждано цели 15 години, а резултатите от изследването са публикувани в януарския брой на списание Health Behavior and Policy Review. Разковничето е в по-доброто състояние на сърдечно-съдовата система на хората, които по-често се усмихват или радват.

Учените са анализирали здравословното състояние на 5100 доброволци на възраст 45-84 години. 38% от тях са били бели, 28% афроамериканци, 22% латиноамериканци и 12% от Югоизточна Азия. Всички те били разделени на две групи - експериментална и контролна. Групите са били приблизително еднакви по такива параметри като средна възраст, раса, националност, начин на живот, физическа активност. Образованието и доходите също влизали в сметката.

В хода на изследването се отчитали и такива фактори като масата на тялото, количеството холестерин и нивото на глюкоза в кръвта, артериалното налягане. Участниците са запълвали анкети за техния тип личност - оптимист или песимист, пише БГНЕС.

Общото състояние се е оценявало по 14-бална система. В крайна сметка било установено, че показателите при оптимистите били с 50-76 процента по-добри отколкото при песимистите, а вероятността от сърдечно-съдови заболявания почти два пъти по-малко.