Служители на Bear Stearns продават сувенири в eBay
Служители на Bear Stearns продават сувенири в eBay / снимка: БГНЕС

Служители на сриналата се инвестиционна банка Bear Stearns ("Беър Стърнс") започнаха да продават в сайта за електронна търговия eBay сувенири на банката. "Беър Стърнс" е една от най-големите търговски банки в САЩ, която бе най-силно засегната от ипотечната криза.

"Бъдете първите, които слагат лапа на сувенирите на Bear Stearns, пише продавачът на плюшени мечета (сувенир на банката, чието име означава "мечка") на цена от 5.50 долара. "Не чакайте, направете сделка като отървете от неприятности мечката", продължава шеговитата реклама, според която, закупилият първото мече ще получи правото на нюйоркски небостъргач (седалището на банката), на стойност от около милиард долара – в зависимост от наличностите.

Повечето от 14 000 служители рискуват да загубят работата си след като бе обявено, че тя е изкупена за жълти стотинки от конкурентната "Джей Пи Морган". Инвестиционната банка Bear Stearns бе купена от JPMorgan ("Джей Пи Морган") за 236 милиона долара. Това прави по 2 долара за всяка акция на банката. Анализаторите посочват, че сумата е рекордно ниска, в сравнение с края на миналата седмица, когато пазарната й капитализация на Нюйоркската фондова борса беше около 4 милиарда долара. Само небостъргачът на Bear Stearns в Манхатън се оценяваше на 1 милиард долара. Тази сума представлява 1 процент от цената на Bear Stearns отпреди двайсетина дни, а на 12 януари акциите на инвестиционната банка струваха почти 171 долара.

Сред сувенирите, които служителите продават в eBay има и тениски на цена 17.99 долара с надпис "Инвестирах спестеното през целия ми живот в Bear Stearns и всичко, което ми остава е тази жалка тениска". Колекционерите могат да се сдобият и с карти за достъп до кафенето на банката (11 цента), чанти, сака и кърпи с логото на банката, допълва АФП. Един от последните научни доклади, публикувани от банката на 12 март по темата за глобалните инвестиции, в който се коментира слабият долар, скокът на цените на петрола и възможното повишаване на данъците, струва в eBay 1 цент.