Слушането на музика със слушалки по улицата носи рискове
Слушането на музика със слушалки по улицата носи рискове / снимка: sxc.hu

Броят на тежките инциденти при пешеходци, които слушат музика от своя iPod или MP3 със слушалки на ушите, се е утроил за шест години, сочат резултатите от американско проучване, публикувани в специализираното издание Injury Prevention.

Повечето от инцидентите са станали с младежи в градска среда, а само един от десет случая е в селски район. Проучването е проведено между януари 2004 и юни 2011г. Пострадалите са на средна възраст 21 години. От тях малко повече от половината (55%) са били блъснати от влак.

Две трети (68%) са били мъже, посочва БГНЕС. За наблюдавания период общо е съобщено за 116 случая, като 47 от тях са станали за периода 2010-2011 г. От тези 116 инцидента 81 са били с фатален край. При всеки четвърти случай изрично е споменато от очевидци, че жертвата не е чула предупредителни сигнали - клаксони, сирени, преди да бъде блъсната.

Според учените, осъществили изследването, когато човек ходи и слуша музика със слушалки, той е разсеян, а и не чува външните звуци, което води до инциденти. Слушането на музика обаче също намалява мозъчната способност за възприемане на външни дразнители, намалявайки визуалното внимание. Така човек на улицата, слушащ музика със слушалки, става в известна степен "сляп" за ставащото около него, изтъкват учените.