Слоница прогнозира победа за Полша в първия мач от Евро 2012
Слоница прогнозира победа за Полша в първия мач от Евро 2012 / снимка: Reuters

33-годишната слоница Сита от зоологическата градина в Краков прогнозира победа за Полша срещу Гърция в мача на откриването на Европейското първенство по футбол, като изяде първо пъпеш с полското знаме.

Сита, която имаше избор между три пъпеша, погълна най-напред този с полското национално знаме, след това пъпеша, придружен с буквата X, означаваща равен мач, и накрая пъпеша с гръцкото знаме.

Слоницата беше избрана от зоологическата градина сред други животни, включително магаре и папагал, за да прогнозира резултатите на полския отбор, както преди две години това направи за Германия октоподът Паул, пише БГНЕС.

"Животното вече прогнозира успешно резултата от Шампионската лига и победата на Челси срещу Байерн Мюнхен", припомни пред АФП Тереза Грега, заместник директор на зоологическата градина. Тогава при възможност да избира между две ябълки слоницата се спряла на тази с логото на Челси.

Сита, която е родена на свобода в Индия, била придобита от цирк в Германия, когато била на една година. Там тя прекарала близо 20 години. След това слоницата била преместена в Австрия, после и в Испания, а през 2006 година пристига в Краков. Изглежда, че Сита обича много футбола. На представянето й пред медиите тя погълна футболна топка.

Топката беше от кожа, а не от пластмаса, поради което не оказа негативно влияние върху храносмилателната система на животното.

През 2010 година октоподът Паул се превърна в най-известното мекотело в света, като позна резултатите от всички мачове на Германия на Световното първенство в Южна Африка, както и победата на Испания на финала срещу Холандия.