Хубаво е да има осъзнаност, че нищо няма да бъде същото, но е добре и да има мерки, които да се спазват, посочиха специалистите
Животът продължава и след COVID-19 и е нормално хората да се върнат към обичайния си начин на живот, това заяви пред NOVA общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Разкази от първо лице: Как светът се връща към нормалния ритъм на живот (ВИДЕО)

„Всичко ще продължи нормално, но не трябва да забравяме да използваме предпазни средства. Смятам, че ще има една лека социална дистанция и всеки ще бъде внимателен към навиците си“, посочи тя и допълни, че маските трябва да бъдат носени правилно, а не да стоят на шията. Ако те не се използват по правилен начин – резултатът е нулев.

Не е нужно да стоим на плажа с маски, но ако посещаваме болница или други рискови места, е хубаво да ги ползваме. Ситуацията около инфекцията все пак затихва и ще можем да се насладим на морето и планината в летния сезон“, добави д-р Николова.

След коронавируса: Дните в офиса са преброени, служителите са по-продуктивни и щастливи вкъщи

Хубаво е да има осъзнаност, че нищо няма да бъде същото, но е добре и да има мерки, които да се спазват. Не трябва обаче, чрез тяхното въвеждане, да се внася смут в обществото, смята адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя обясни, че когато мерките биват въвеждани, те са с цел опазване на общественото здраве, а не удобството на единици. Според нея, въвеждането на мерки за борба със заразата трябва да бъдат пропорционални.

„БЛС стартира анкета за членовете си, като тя ще бъде абсолютно анонимна. Искаме нашите колеги да разкажат за трудностите, които са срещнали в тези времена. По този начин, ако се появи следваща вълна, ние ще можем да анализираме, как да реагираме още по-добре“, каза Николова.
nova.bg