/ Istock
След четири дни бягство, японски макак, избягал от шотландска зоологическа градина, беше заловен в градина, където е дошъл да търси храна, съобщиха от парка, предаде АФП.

Хоншу, чийто вид е известен и като снежна маймуна, е бил проследяван с помощта на дронове с термовизионни камери, откакто в неделя е успял да се измъкне от заграждението си в Highland Wildlife Park, разположен сред планините и горите на националния парк Cairngorms.

"След обаждане, получено малко след 10 ч. сутринта, нашите гледачи и екипът ни от пилоти на дронове отидоха в частна градина, където маймуната се хранеше в хранилка, и успяха да я заловят с помощта на стреличка с транквилизатор", обясня Кийт Гилкрист, един от управителите на зоопарка.

Макак избяга от парк за диви животни в Шотландия, издирват го с дронове

Младата маймуна ще бъде прегледана от ветеринарен лекар, преди да бъде събрана отново с другите подрастващи мъжки от групата, добави той.

Хоншу е бил забелязан и проследяван в продължение на 45 минути с помощта на дронове, но е било по-безопасно да бъде заловен в момент, когато не се е разхождал свободно.

От Кралското зоологическо дружество на Шотландия увериха, че мъжкият не се смята за опасен за хората или домашните животни, но посъветваха да не се приближаваме до него.
БГНЕС