След 40 години Роки все още е любимец на феновете
След 40 години Роки все още е любимец на феновете / Guliver/Getty Images

На 21 ноември 1976 г. се състоя първата среща на публиката с Роки Балбоа. Четири десетилетия по-късно симпатичният боксьор все още е любимец на феновете, предаде Асошиейтед прес.

СНИМКИ: Силвестър Сталоун на 70: един неостаряващ екшън герой

Днес Роки е един от символите на Филаделфия заедно с Камбаната на Свободата и Бенджамин Франклин. Туристи всекидневно пресъздават сцената от филма, в която героят на Силвестър Сталоун изкачва 72-те стъпала пред Музея на изкуството в града и вдига триумфално ръце.

Не липсват и гости на Филаделфия, които смятат, че Роки Балбоа е реално лице и питат местните жители дали са се срещали с него.

Оригиналната лента "Роки" превръща изпълнителя на главната роля Силвестър Сталоун в световна звезда. Сталоун пише сценария за три дни. Филмът е заснет за 28 дни с бюджет от 1 милион долара. "Роки" реализира 250 милиона долара в международния бокс-офис. Лентата получава десет номинации за Оскар и печели три награди - за най-добър филм, най-добър режисьор (Джон Авилдсън) и монтаж. Силвестър Сталоун е номиниран в категориите за най-добър актьор и сценарий, но се разминава с отличията.

"Роки" е сред лентите, които се съхраняват в Националния филмов регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ, заради тяхната културна, историческа и художествена значимост. Филмът е смятан за един от най-добрите на спортна тематика, снимани някога.

"Роки" е определен от Американския филмов институт за втората най-добра лента на тема бокс след "Разяреният бик", припомня БТА.

Силвестър Сталоун като Роки днес и 40 години по-рано: