/ iStock
Експерти от Университета в Гьотеборг, Швеция, разкриха кое е най-опасното за здравето ни кафе.

Матча лате и още две напитки, с които можете да замените сутрешното кафе

Ободряващата напитка, приготвена чрез френска преса или нефилтрираното кафе крие най-големи рискове за сърдечно-съдовата ни система. Изследването е публикувано в списание European Journal of Preventive Cardiology (EJPC).

За целите на проучването са включени над половин милион жители на Норвегия от двата пола на възраст между 20 и 79 години. Данните са събирани в продължение на 20 години, като участниците в проучването редовно са предоставяли данни за своята диета и по-специално за това, колко кафе пият и как го приготвят.
 

кафе
iStock


Изводите показват, че навикът да се пие кафе не е вреден, но всичко зависи от начина на готвене на напитката. Така, например, употребата на филтрирано кафе се свързва с 12-процентно намаляване риска от ранна смърт от сърдечно-съдови заболявания при мъжете и 20-процентно намаление при жените. Най-ниска смъртност се наблюдава при хората, които пият от една до четири чаши филтрирано кафе на ден.

Нов рекорд: Германец изпи голяма чаша кафе за 3,12 секунди (ВИДЕО)

Най-опасно се оказа кафето, приготвено чрез френска преса. Поради липсата на филтрация, концентрацията на вещества, които повишават нивата на холестерол в кръвта, е много висока. Тези вещества са около 30 пъти повече в сравнение с филтрираното кафе, добавят от Университета в Гьотеборг.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня