След 150 години жените ще се изравнят с мъжете
След 150 години жените ще се изравнят с мъжете / netinfo

Още 150 години ще трябва да изчакат жените, за да се изравня заплатите си с тези на мъжете, твърди изследване, публикувано в “Таймс”.

Разликата между двата пола става все по-малка през последните 30 години, но в момента се превръща по-скоро в статична, твърдят анализаторите от Центъра за икономически работи и Лондонското училище по икономика. Нарушеният баланс се дължи отчасти на негативните ефекти на работното място при жените, спиращи кариерата си заради раждане на дете, и почасовата им заетост след това. Проучването показва, че дори жените, които работят на пълен работен ден и не отсъстват по майчинство биха печелили 12% по-малко от колегите си от силния пол след десет години заради дискриминация и неефективна политика на правителствата.

“Всяко поколение жени е по-добро от предишното. Но този прогрес се е забавил при настоящото поколение, което се справя само малко по-добре от предишното. Ще отнеме 150 години, за да се стопи разликата”, се казва в доклада. На лесбийките се плаща 11% повече отколкото на хетеросексуалните им колежки. При хомосексуалните мъже заплащането е с 6% по-ниско отколкото при хетеросексуалните. /БГНЕС/