/ iStock/Getty Images
Не можете да не изядете целия пакет чипс? Науката казва, че проблемът не е във вас, а в нездравословната храна. Експерти твърдят, че ултрапреработените храни са толкова пристрастяващи, колкото никотинът, кокаинът или хероинът.

Нов анализ на 281 проучвания в 36 различни страни установи, че цели 14 процента от възрастните са пристрастени към ултрапреработените храни.

Откритието идва като шок, разкривайки, че ултрапреработените храни, които включват колбаси, сладолед, бисквити, безалкохолни напитки и сладки зърнени храни, са свързани с когнитивен спад, рак, психологически проблеми и дори ранна смърт.

„Изглежда, че комбинацията от рафинирани въглехидрати и мазнини, които често се срещат в ултрапреработените храни, може да увеличи потенциала за пристрастяване на тези храни“, пишат авторите на изследването в своите открития, публикувани в The BMJ.

 
БГНЕС