Сладкото помага за мъдрите решения
Сладкото помага за мъдрите решения / www.sxc.hu

Преди да поискате увеличаване на заплатата, пийнете нещо сладко. Този съвет дават американски изследователи в проучването си за влиянието на съдържанието на захар в кръвта върху решенията на човека: по-високото съдържание помага за мъдрите решения, докато липсата на глюкоза води до импулсивност, отбелязва АФП.

Учени от университета на Южна Дакота раздали на студенти списък с въпроси, чрез които да направят избор дали да получат определена сума пари на другия ден, или много повече пари, но по-късно. Участниците отговорили на половината въпроси на гладен стомах, а на другата половина, след като пили сироп или подсладена сода. Десет минути след поемането на сиропа участниците в експеримента предпочели по-високата награда макар и в по-отдалечено бъдеще. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Псайкълоджикъл Сайънс".

Аналогично е при храненето: ако съдържанието на захар в кръвта е високо, човек може да изчака по-дълго преди да яде, се подчертава в изследването, допълва БГНЕС. Учените са категорични, че съдържанието на захар в кръвта определя не само отношението към храната, но и вземането на решение. Участниците, които имали само подсладено питие били по-склонни да действат импулсивно и да изберат по-малката награда, но веднага.