Скъпи храни, които трябва да опитате
Скъпи храни, които трябва да опитате / sxc.hu

Ако имате пари в повече и апетит за скъпи храни, които да се похвалите, че сте опитали, ето пет предложения:

Хайвер. Всички знаем, че хайверът е много скъп, а Алмас хайверът е още по-скъп. Той идва от Иран и се продава само на едно място в Лондон. Два килограма от този хайвер струват 25 000 долара.

Трюфели. Цената за два килограма трюфели от италианския регион Пиемонт е между 2000 и 4000 долара. Те са толкова скъпи, защото много трудно се отглеждат.

Шафран. Въпреки че шафранът се отглежда навсякъде по света за един килограм шафран са необходими 75 000 цветове. Затова и цената на килограм шафран не би трябвало да ви шокира.

Гъбата Мацутаке. Тя произхожда от Япония и струва до 900 долара за килограм. Използват се за подготвянето на екзотични храни, а са известни с острата, неприятна миризма.

Кафе "Копи Лувак". Сигурно ще си помислите, че най-скъпото кафе се произвежда в Бразилия, но кафе Копи Лувак е по произход от Индонезия. Килограм от това кафе струва 300 долара, защото годишното му производство е ограничено до 500 кг.