Скулптура на Дега бе продадена за рекордните $ 18,8 милиона от Sotheby's
Скулптура на Дега бе продадена за рекордните $ 18,8 милиона от Sotheby's / снимка: БГНЕС

Рядка скулптура на млада балерина от френския импресионист Едгар Дега достигна рекордните 18.8 милиона долара на аукцион на къщата Sotheby's, което е рекордна сума за художника до този момент, съобщи Ройтерс. „Малката 14-годишна танцьорка“ е една от едва няколкото бронзови творби на гениалния творец, останала частно притежание и преминала във владение на колекционер от Азия. Очакванията бяха творбата да получи по-ниска сума, макар че финалната цена включва и премията на купувача.

Според аукционната къща, осъществила продажбата, предишният рекорд от продажба на Дега са „скромните“ 12,3 милиона, установен в далечната 1999 г. на разпродажба в Ню Йорк. Сегашната сума е част от събраните общо 32,6 милиона британски лири, като организаторите не скриват, че за разпродажбата си на импресионисти и модерно изкуство са очаквали сумата да набъбне до 40,6-55,6 милиона.

Аукционът, следен отблизо от света на изкуството поради симптомите за продължаващ спад в цените, породен от световната финансова криза, подчертава мненията на експертите, че изключително редки творби не се подчиняват на тенденцията, но пазарът като цяло отслабва.

Статуетката на момиче, създадена около 1879-1881, първоначално е сътворена от восък, с използването на конструкция от тел за тялото. Дега я облича в истинска коприна, тюл и газ, като и слага перука. Скулптурата, единствената, която е била изложена приживе от твореца, е открита в студиото му след неговата смърт през 1917 г. и е отливка от бронз от 1922 г.

Балерините са основно вдъхновение за художника, и тяхна версия в пастел и гваш бе продадена за рекордните 37 милиона долара от същата аукционна къща през ноември 2008 г. в Ню Йорк. Бронзовата скулптура на малката танцьорка е предложена за продажба от досегашния си притежател Джон Мадейски, британски милионер, собственик на футболния клуб Рединг, съобщава БГНЕС.