/ Istock
Честите настинки, ниското либидо и високото кръвно налягане може да са признаци на започващ алкохолизъм. Скритите симптоми на този проблем са публикувани от „Дейли Мейл".

Нейтън Пенман, клиничен директор в здравната благотворителна организация Nuffield Health, предупреди, че хипертонията е признак на начален алкохолизъм. Според експерта, поради продължителната консумация на алкохолни напитки, кръвоносните съдове се стесняват и сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта в тялото, което води до повишаване на кръвното налягане. Хипертонията може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и деменция.

Друг неочевиден симптом на алкохолизъм Пенман нарича намаления интерес към секса. Първоначално алкохолът има стимулиращ ефект върху хормоните серотонин, допамин и тестостерон, отговорни за либидото, но при системно злоупотреба с алкохол нивата им започват да намаляват, обясни експертът. Това може да доведе до намален интерес към секса, проблеми с плодовитостта и оргазма, менструални нередности и импотентност.

Специалистката по превенция на психичното здраве Лиза Гън отбеляза, че признаците на проблеми с алкохола могат да включват постоянно лошо настроение и повишена тревожност. Освен това излишъкът от алкохол влияе негативно на качеството на съня и води до недостиг на важни витамини и микроелементи, поради което човек постоянно се чувства уморен.

В допълнение, прекомерната консумация на алкохол, според експертите, води до зрително увреждане, до отслабена имунна система и в резултат на това до чести настинки и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС