скорпиони
скорпиони / ThinkStock/Getty Images
Скорпионите използват различни техники, когато нанасят удар със своята опашка върху жертвата си и впръскват отровата със своeто жило, пише сайтът Лайф.

Порталът цитира изследване на учения Ари ван дер Майден, който работи в Португалия. Той е използвал за експериментите си специална волиера с огледални стени. Там е заснел атакуващите действия на скорпионите с камера с 500 кадъра в секунда и анализирал движенията им в три измерения.

Рекордьор по бързина е видът Leirus quinquestriatus. Скоростта на движение на жилото на опашката му е 130 сантиметра в секунда. Видът обитава обширни райони в Северна Африка и Близкия изток, а ухапването му е много болезнено.

Ван дер Мейден установи и различните техники за нанасяне на удара с опашката, чието научно название е метасома. Различните видове скорпиони си имат предпочитан боен "стил". Той се разделя на две категории - "открити" удари с кратка права траектория и "закрити", при които жилото на опашката описва затворена елипса.

Според учените всеки вариант си има своите преимущества. Удълженият път на "закритите" удари повишава шанса за попадение над противника и за пробив на неговата защита. А кратката траектория на "откритите" нападения позволява да се увеличи тяхната скорост и да се атакува с по-голяма честота.
БТА