Шведската армия кастрира лъва на официален герб
Шведската армия кастрира лъва на официален герб / netinfo

Шведската армия кастрира изображението на лъва на герба на нордийската бойна група, след като жени – военнослужещи внесоха официална жалба в Европейския съд, предаде The Local. Така в името на равноправието армията се съгласи да махне пениса на лъва от герба.

Хералдичният лъв е могъща и стабилна фигура с непокътнати гениталии и аз не мога да одобря редактираното изображение, заяви Владимир Сагерлунд, цитиран от БГНЕС, който е автор на дизайна на лъва.

Той казва, че армията не е можело да пипа герба без неговото разрешение. “Армията няма достатъчно знания по хералдика. В миналото шинели с герб на лъв без гениталии са били давани на онези, които са предали короната”, каза Сагерлунд, който работи в националния архив.

Гербовете на униформите на войниците обаче вече са сменени. “Беше ни заповядано да махнем пениса. Трябваше да го отрежем с помощта на компютър”, каза Кристиян Браунщайн от военната “комисия за традициите”. Нордийската бойна група е една от 18-те бойни групи на ЕС с численост от 2 400 войници – 2 000 от Швеция, а останалите от Финландия, Норвегия, Ирландия и Естония.