Ще прекръстят ли кулата Биг Бен на „Кула Елизабет”?
Ще прекръстят ли кулата Биг Бен на „Кула Елизабет”? / снимки: DarikNews.bg, Reuters, архив

Прочутата часовникова кула на британския парламент „Биг Бен” може да бъде прекръстена скоро на „Елизабет тауър” („Кула Елизабет”) в чест на кралица Елизабет Втора, която празнува тази година 60-ата годишнина от възкачването си на трона, предаде АФП, като се позова на вестник „Дейли мейл”.

331 депутати, сред които премиерът Дейвид Камерън, са се подписали под съответна петиция. Предложението копира преименуването на кулата в другия край на сградата на парламента на „Виктория тауър” в чест на кралица Виктория, след като тя става през 1897 г. първият британски монарх, управлявал 60 години.

„Фактът, че толкова много депутати подкрепят тази инициатива в знак на почит към заслугите на кралицата, е голяма новина”, коментира премиерът Камерън. Той изрази надежда идеята да бъде осъществена, посочва БТА. Според „Дейли мейл” британският парламент ще обсъди предложението в края на този месец и вероятно ще го одобри.

Официално кулата с височина от 96 метра се нарича „Кулата с часовника”, но е по-известна като „Биг Бен”, заради звука, издаван от огромния часовник.

Междувременно във Великобритания вече започнаха четиридневни пищни тържества за диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора - 60 години от възкачването й на престола, предаде АФП. Би Би Си от сутринта излъчва специални програми за юбилея.

Ще прекръстят ли кулата Биг Бен на Кула Елизабет
netinfo

Няколко вестника отпечатват непубликувана досега снимка на Елизабет, направена в деня, когато узнала, че става кралица. На нея тя е с тъжно изражение и блуждаещ поглед в самолета, с който се връща от Кения след съобщението за смъртта на баща й крал Джордж Шести.

„Тържествата да започнат”, гласи заглавие във вестник „Таймс”, който посвещава няколко страници на юбилея. „В продължение на шест десетилетия кралицата беше символ на стабилност. Със самоотвержената си преданост към Великобритания тя заслужава нашата признателност в този юбилеен уикенд”, посочва изданието в уводна статия.

Днес кралицата ще присъства на традиционното конно надбягване в Епсъм, в Южен Лондон. В неделя по Темза ще премине парад от около 1000 плавателни съда, начело с кралската баржа, украсена с червено и златно, на която ще бъдат кралицата, престолонаследникът принц Чарлс и съпругата му Камила, принц Уилям и Катрин и принц Хари. Очаква се по бреговете на Темза да се стекат около един милион души, за да гледат парада, добавя АФП.