Шон Конъри на 80 години
Шон Конъри на 80 години / снимка: БГНЕС, архив

Легендарният актьор и бивш агент 007 сър Шон Конъри стана на 80 години.

Произхождащ от семейство от работническата класа от Единбург, Шотландия, Конъри стана един от най-известните шотландци. През дългата си актьорска кариера той се е снимал в над 70 филма - освен, че седем пъти се превъплъти в ролята на Джеймс Бонд, Конъри изигра още бащата на Индиана Джоунс и участва в класики като "Шотландски боец", "Недосегаемите", "Мъжът, който искаше да бъде крал", "Името на розата" и "На лов за Червения октомври".

Превъплъщавал се е в образите на крале, супер шпиони, лекари, учени, военни и дори е изиграл Робин Худ.

И на 80 години Конъри продължава да е истински мъж - от този тип, по който жените припадат, а мъжете се възхищават, отбелязва БГНЕС.

Сайтът WENN подреди любопитни факти за легендарния актьор:

- Истинското му име е Томас Шон Конъри и първата му работа е като доставчик на мляко в Единбург. Преди да стане актьор, е работил като модел на художници в Единбургския колеж по изкуствата и като полировач на ковчези.

- Докато работел в млекарната, Конъри доставял мляко на Fettes School в Единбург, същото училище, в което учи Джеймс Бонд в романите на Ян Флеминг, след като е изгонен от Итън.

- Има две татуировки - "Мама и Татко" и "Шотландия завинаги".

- Футболният бос Мат Бъзби предложил на Конъри договор за 25 паунда на седмица, когато бил мениджър на Манчестър Юнайтед. Той обаче отказал, за да се съсредоточи върху актьорството.

- Предложили му да изиграе ролята на Гандалф от "Властелинът на пръстените", но отказал, защото не разбрал сценария. Според Си Ен Ен Конъри щял да получи 15% от приходите от лентата в световния бокс офис, което, ако беше приел ролята, щеше да му донесе 400 милиона долара от трилогията.

- Конъри е член на Шотландската национална партия и през март 2003 г. заяви, че няма да се върне в родината си, докато тя не получи независимост от Великобритания. Той все още смята, че това може да се случи, докато е жив.

- Класира се на трето място в световния конкурс "Мистър Вселена" в категорията на най-високите.

- Дари хонорара си от "Робин Худ: Принцът на крадците" за благотворителност.

- Конъри е изиграл четирима крале: крал Даниел Дравот в "Мъжът, който искаше да бъде крал" (1975 г), крал Агамемнон в "Крадци във времето" (1981 г), крал Ричард в "Робин Худ: Принцът на крадците" (1991 г.) и крал Артур в "Първият рицар" (1995 г).