Шон Конъри е доволен, че е шотландец
Шон Конъри е доволен, че е шотландец / netinfo

Да бъда шотландец "промени напълно живота ми", сподели актьорът Шон Конъри, който е страстен защитник на родното си място, по време на фестивала на книгата в Единбург, където представи книгата си "Да бъдеш шотландец". В продължение на един час актьорът, който днес става на 78 години, разсмива с вицове 570-те щастливци, които успяха да се снабдят с билети, за да присъстват на закриването на продължилия две седмици литературен фестивал, който завършва днес.

Запитан за влиянието на неговите корени върху живота му, Шон Конъри отговори: "Фактът, че съм шотландец промени напълно живота ми. Но всичко е обяснено в книгата". Тя е написана с помощта на Мъри Григър и представя Шотландия и влиянието на нейните граждани през годините. "Ние искахме да направим документална поредица, но решихме, че ще бъде трудно, защото имаме много неща, ето защо решихме да напишем книга", обяснява актьорът. "Бих искал всички хора, навършили пет години, да прочетат книгата", подчерта той.

Много от членовете на неговото семейство бяха в публиката, седнали до шотландския премиер Алекс Салмонд. През целия си живот Конъри беше защитник на една кауза-автономията на Шотландия. Но от десетилетия той живее на Бахамските острови. През април 2007 г. актьорът заяви, че ще се върне да живее в Шотландия едва когато тя стане автономна.