/ iStock/Getty Images
Гъбите шийтаке, доскоро гледани само в императорските дворци в Китай и Япония, се считат за изключително добро средство за превенция на ракови заболявания. Това твърди Александър Хренов, главен редактор на списанието "Училище за отглеждане на гъби" в Москва.

Яденето на гъби шийтаке е изключително разпространено в Япония и Китай. В тези страни този вид гъба се счита за полезна и лечебните й свойства се приписват на ястията, в които те се влагат. Хренов вярва, че всички гъби под една или друга форма са полезни поради голямото количество витамини и аминокиселини, и особено шийтаке - те укрепват имунната система.

"В Япония и Китай гъбите шийтаке са много популярни. Там се счита, че имат лечебни свойства. Преди това те са се отглеждали само в дворците на императорите, а сега това е гъба номер едно на японския и китайския пазар. Този вид гъба има много мощни имуностимулатори, като именно противораковият ефект на шийтаке е най-силен “, заявява експертът по гъбите.

"Около 10 милиона тона от гъбата се отглеждат само в Китай. Китайските семейства ядат шийтаке всяка седмица. В Япония тя също е супер популярна, но там се използва за създаване на противоракови лекарства. Там вече не става дума за традиционна медицина, а за фармакология “, допълва специалистът по гъбите.
БГНЕС