Шест вида изневяра и причините за нея
Шест вида изневяра и причините за нея / ThinkStock/Getty Images

Според проучванията около 25% от мъжете и 15% от жените изневеряват на партньорите си. Повечето неверници твърдят, че причината за кръшкането им се дължи не на физически нужди, а по-скоро на емоционални.

Седем признака, че партньорът ви изневерява

Сексолози твърдят, че има шест основни вида изневяра, а ето и причините:

Романтична изневяра

Това е бягство от рутината и уседналостта на семейния живот чрез нови преживявания, емоции и фантазии. Типичен пример за романтична изневяра са забежките на почивка.

А круизните кораби са рай за любителите на секса

Протестна изневяра

Това е отмъщението на човека, който получава от партньора си студенина, болка или пренебрежение. В такава ситуация някои хора искат да покажат своята независимост от напълно пасивния или пасивно-агресивния си партньор. В резултат получават липсващите емоции и изживявания другаде.

Изневяра, която трябва да привлече вниманието на партньора

Причините са сходни с протестната изневяра, но тук често се използва близък до двойката човек, защото е задължително да се привлече вниманието и да се предизвика съжаление у иначе нехаещия за нищо освен за неделните мачове или мръсните пердета партньор/ка.

Изневяра с цел да се сложи край на връзката

Тя може да бъде показна, също като предишния вид, но задължително се търси окончателен завършек, а не шокова терапия. Когато отношенията са изгубили смисъл и нищо не помага, а партньорът не е човек, който най-напред би прекратил предишната си връзка, той може да изневери и после да се похвали.

Изневяра - „застраховка"

Ако човек смята, че скоро партньорът му ще прекрати връзката, той/тя иска предварително да си осигури „резервен" вариант, за да предотврати самотата. Има обаче риск сигналите от партньора да са погрешно разчетени и изневярата да предизвика коварното „падане от два стола".

Изневяра - „наркотик"

Това се случва, когато човек е пристрастен към секса, но не го получава от партньора си достатъчно или просто е прекалено голям ценител на любовното изкуство, за да се ограничава само до един източник. Ако не се отдадат на глождещата ги страст, има опасност тези хора да изпаднат в депресивни и агресивни състояния и да вгорчат живота на техния спътник, който не разбира причината. Пристрастените към секса имат нужда от емоцията като отдушник за ежедневното напрежение и средство за добиване на увереност. По правило такива изневери се извършват с проститутки и случайни хора, а самият полов акт не е свързан с никакви чувства, уточнява БГНЕС.

И още за изневярата и какво кара хората да кръшкат:

Най-големите прелюбодейци в света

Жените най-често изневеряват с приятели, а мъжете - с колежки

Зодиите, които изневеряват най-много

Перфектната любовница е с руса коса, зелени очи и големи гърди

Има ли връзка между дължината на пръстите и склонността към изневяра?

Отмъщението е най-честата причина за женската изневяра

Чертите на лицето му издават дали е верен