Целулитът е враг №1 на женската красота. Само споменаването му кара повечето представителки на нежния пол да настръхват. Всяка жена мечтае за слаби и стегнати крака, корем и дупе. А целулитът не се вписва в тази картинка.

Какво е целулит?

Целулитът е състояние на кожата, при което се наблюдава нарушаване на нейния релеф в резултат на неравномерно натрупване на мастна тъкан. В медицината целулитът е различно състояние, свързано с потенциална инфекция на кожата и подкожната тъкан.

Сексът премахва целулита

Целулитът или т. нар. портокалова кожа засяга голям процент от жените и доста по-малка част от мъжете. Целулитът се наблюдава най-вече в областта на ханша, бедрата, корема и задната част на ръцете.

Канела срещу целулит

Основни причини за появата на целулита:

1 Генетична предразположеност

За съжаление, повечето представителки на женския пол имат добре изразена генетична предразположеност за развитие на целулит.

2 Неразумно хранене

Неразумното хранене, включващо много сол, пържено, преработени храни, чипсове, вафли, бисквити и трансмазнини, също може да бъде причина за появата на целулит.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Правилният хранителен режим няма да премахне появилият се целулит, но ще спре развитието му. Естествените витамини и антиоксиданти стимулират метаболизма и подобряват еластичността на кожата. Пиенето на вода пък спомага за по-бързото изхвърляне на токсините от организма.

3 Наднормено тегло или рязка промяна на теглото

Наднорменото тегло също е причина за появата на портокалова кожа. Честите колебания в телесната маса водят до същия резултат.

Жените гладуват средно 35 дни, за да изглеждат добре по бански

4 Заседнал начин на живот

Животът без никакъв спорт, постоянното използване на асансьора, липсата дори на кратки разходки не само водят до появата на целулит, но и застрашават здравето като цяло.

5 Тесни дрехи

Носенето на твърде тесни дрехи може да доведе до проблеми с кръвообращението и поява на целулит.

Ето защо носенето на тесни дънки е опасно за здравето

6 Хормонален дисбаланс

Понякога появата на целулит може да бъде провокирана от настъпил дисбаланс на хормоните в организма - дисфункция на яйчниците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза.

Още за целулита и какво можем да направим в борбата с него вижте във видеото