Шелдън Аделсън е спечелил най-много през 2013
Шелдън Аделсън е спечелил най-много през 2013 / снимка: morguefile.com

Американският хазартен магнат Шелдън Аделсън оглави класацията на бизнесмените, спечелили най-много пари в света през 2013. През отиващата си година доходът му е достигнал 15 милиарда долара, съобщава списание „Форбс”. Състоянието на Аделсън е нараснало за една година с 68%. С други думи той е печелил ежедневно по около 41 милиона долара.

Аделсън е собственик на веригата казина и хотели „Сендс” в Лас Вегас. Но, както отбелязва „Форбс”, основният му доход е донесен от казината в Макао и Сингапур. Само до преди няколко месеца той беше на 11-то място в класацията на списанието за най-богати американци, а сега вече се е изкачил на пето. Състоянието на бизнесмена се оценява на 37,2 млрд. долара.

На второ място се нарежда 29-годишният създател на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг. През тази година той е увеличил своя капитал с 13,6 млрд. долара. Така само за една година Зукърбърг е успял да удвои състоянието си, което в момента възлиза на 25,8 млрд. долара, отбелязва БГНЕС.

Първата тройка на най-успешните милиардери на годината оформя основателят и изпълнителен директор на най-голямата онлайн платформа за пазаруване Amazon Джеф Безос. Той е станал по-богат с 13,3 млрд. долара (ръст от 56%). След него се нарежда президентът на инвестиционния холдинг „Бъркшир Хатауей” Уорън Бъфет с 12,1 млрд. долара.

От пето до осмо място са окупирали представителите на семейство Уолтън, контролиращи най-голямата в света верига магазини „Уол-Март”. Девети е основателят на интернет-търсачката Google Лари Пейдж. За година той е забогатял с 9,4 млрд. долара.

Сред първите десет най-успешни бизнесмени на годината намира място и председателят на борда на директорите на „Майкрософт” Бил Гейтс. През 2013 г. създателят на технологичната корпорация е увеличил своя капитал с 9,3 млрд. долара. Състоянието на Гейтс се оценява на 74,1 млрд. долара, което го прави най-богатия човек в света.

Миналата седмица авторитетното американско издание „Маркетуоч” също публикува класация на милиардерите, получили най-голям доход през 2013-а. Тя бе оглавена от Уорън Бъфет с 12,7 млрд. долара, а на второ място беше поставен Бил Гейтс с 11,5 млрд. долара. Аделсън, който е начело на рейтинга на „Форбс”, се оказа едва трети с 11,4 млрд. долара. В първата петица попаднаха още Джеф Безос с 11,3 млрд. долара и Марк Зукърбърг с 10,5 млрд. долара.