Шефът може да е вреден за фирмата
Шефът може да е вреден за фирмата / Снимка: БГНЕС

Характерът на шефа може да навреди сериозно на неговата фирма. Това показват данните от ново проучване на специалисти от Университета на Флорида, предаде БГНЕС.

30% от обидените служители преднамерено работят по-бавно или вършат грешки, докато при нормална обстановка подобни отклонения са не повече от 6%, твърди изследването.

Около една трета от обидените пък не влагат максимални усилия при изпълнение на задачите си, срещу 9% в нормалния случай. Близо 39% от разсърдените служители си вземат болнични, без да имат никакви проблеми със здравето, установява проучването.

За сравнение - обикновено симулантите са не повече от 4%. Според данните три пъти повече служители поемат инициатива от средите на тези, които не са тероризирани от шефовете си. Обидените пък много по-рядко се съгласяват да изпълняват допълнителни задачи, включително да останат в офиса след края на работното време. И още - обидените от поведението на шефа служители са по-малко доволни от заплащането и от положението си във фирмата.

Проучването е обхванало няколко десетки американци, работещи в различни сфери на бизнеса.