Семейство Обама отпразнува Деня на благодарността
Семейство Обама отпразнува Деня на благодарността / cнимка: Reuters

Семейство Обама, за което се знае, че предпочита да отбелязва празниците в тесен кръг, вчера наруши тази традиция, като събра в президентската резиденция около 50 души на вечеря по повод Деня на благодарността, предаде ИТАР-ТАСС. Пресслужбата на Белия дом не съобщава имената на гостите, но отбелязва, че това са роднини и близки приятели на семейство Обама, както и работният екип на държавния глава.

Според близки до президента източници менюто е включвало ястия от традиционната американска кухня: варено свинско с мед, фаршировани стриди, царевичен хляб, зеленчуци, сладки картофи, картофено пюре и зелен фасул на фурна. Не липсвало и традиционното за празника блюдо - пуйката. За десерт били поднесени шест вида пай: бананов, тиквен, ябълков, картофен, вишнев и боровинков, информира БТА.

В първия си Ден на благодарността в Белия дом Обама обаче не се откъснал от работата си, твърдят източниците. Той позвънил на десетки американски военнослужещи, най-вече от мисиите в Ирак и Афганистан.

Обама произнесе вчера традиционното си седмично радио и интернет обръщение към нацията, което обикновено произнася в събота. В него президентът обеща, че ще продължи реформирането на американската икономика и борбата с растежа на безработицата. В края на посланието Обама сподели своето "най-силно желание": на следващия Ден на благодарността цялата нация да може да отпразнува връщането на работа на тези, които са загубили работното си място по време на кризата и последвалата я рецесия.