Якоб и Вилхелм Грим
Якоб и Вилхелм Грим / Gulliver/Getty Images
Всички познават приказките им. И всички знаят имената на двамата световноизвестни братя Грим - Якоб и Вилхелм. Всъщност обаче братята са петима - Якоб, Вилхелм, Карл, Фердинанд и Лудвиг. Имат и сестра Лота, за която се знае, че до женитбата си е живяла с братята, грижела се за домакинството, след което се омъжила щастливо и родила шест деца. При Карл и Лудвиг също всичко се развило благополучно: двамата станали художници и гравьори, а илюстрациите им красят много от първите издания на известните приказки. Съдбата на Фердинанд обаче задълго остава загадка.

Кой е Фердинанд?

Германската Уикипедия му отделя едва десетина реда. До днес е запазен и само един негов портрет - рисунка на брат му Лудвиг го показва като 20-годишен младеж. Изследователите на творчеството и биографиите на Якоб и Вилхелм Грим също пишат много пестеливо за брат им Фердинанд. Знае се, че им е помагал да събират приказки, за което Якоб и Вилхелм му благодарят още в първия си том. Освен това е известно, че Фердинанд умира в бедност и самота - в последните години му помагал само Якоб, докато Вилхелм прекъснал отношенията си с Фердинанд и не го посетил дори на смъртното легло.

Какво толкова е направил? По-големите му братя често го критикували, че е мързелив, че харчи безогледно пари. Берлинският издател Георг Раймер, при когото братята му намерили работа, също се оплаквал от него. Но това едва ли може да бъде причина за прекъсване на отношенията. Още повече, че се знае колко важни са били за Якоб и Вилхелм семейните отношения.

Скандалът

Сега завесата повдига новоизлязла книга на германските автори Хайнер Бьонке и Ханс Зарковиц, озаглавена „Чуждият Фердинанд“. След обстойно проучване на кореспонденцията между братята, авторите стигат до извода, че на Коледа 1810 година на тържествена вечеря в дома на семейство Грим, на която присъстват не само членовете на семейството, но и гости, избухва скандал, предизвикан именно от Фердинанд. Именно тогава отношенията между братята сериозно се влошават.

След този скандал в кореспонденцията на Якоб и Вилхелм Грим вече не става дума за ленивия начин на живот на Фердинанд, а за неговата „противоестествена“, „чужда“, „извратена природа“. Събирайки всички подобни изказвания, авторите на книгата установяват, че на въпросното коледно тържество Фердинанд, който на младини мечтаел да стане актьор, очевидно е признал своята хомосексуалност.

Якоб и Вилхелм били много консервативни в това отношение. И макар в семейството да се досещали за сексуалната ориентация на Фердинанд, публичното признание шокирало всички. Затова и Фердинанд бил отлъчен.

Тайната

Тайната на семейство Грим задълго си остава тайна. Якоб и Вилхелм изобщо не я споменават в писмата си. За нея не знаел и домашният лекар на Фердинанд, който бил заплащан от Якоб и който периодично го информирал за тежкото здравословно състояние на Фердинанд.

Не може да се предполага какви успехи щеше да постигне Фердинанд, ако дълги години беше работил заедно с братята си Якоб и Вилхелм. Под различни псевдоними той е публикувал няколко сборника с приказки и легенди, събрани по време на пътуванията му из Германия. Впоследствие обаче тези книги са подложени на критика заради тяхната „ненаучност“ - защото Фердинанд Грим не посочва източниците и подлага събраните приказки на значителна литературна обработка. Същото правят, впрочем, и знаменитите му братя в първия си двутомник с приказки.

 
БГНЕС, Дойче веле