СЕМ не може да спре „Видимо доволни“ на Мария Илиева и Криско
СЕМ не може да спре „Видимо доволни“ на Мария Илиева и Криско / Sofia Photo Agency

Съветът за електронни медии (СЕМ) извършва проверка във връзка с песента "Видимо доволни" на Мария Илиева и Криско по подадени конкретни сигнали, но съветът няма правомощията да спира музикални произведения.

Извършва се проверка в рамките на надзора по конкретни сигнали за конкретни предавания относно „критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата", гласи официалното съобщение на СЕМ.

От СЕМ са категорични, че независимо от личните предпочитания на неговите членове съветът няма правомощия, а още по-малко воля, да спира музикални произведения, излъчвани в програмите на българските радио и телевизионни оператори.

Проверката във връзка с песента "Видимо доволни" не е приключила. Предстои членовете на СЕМ да се запознаят с резултатите от нея и да се произнесат по казуса.

По-рано днес bTV съобщи, че от СЕМ възнамеряват да ограничат излъчването на парчето на Мария Илиева и Криско Видимо доволни".

„Тази песен вреди на моралното и психическото здраве на децата", заяви в ефира на телевизията председателят на СЕМ Георги Лозанов. „Проблемът не е в неприличните думи. Много по-страшен цинизмът в отношението към секса, когато сексът се свързва само с материални облаги".

Авторът на текста Криско, видимо недоволен, отхвърли обвиненията. „Музиката не е възпитателен уред, децата трябва да се възпитават в семейството и в училище. Освен това, ако ще се слага някаква цензура, тя трябва да е за всичко, което се пуска".