Сексът с бившия намалява болката от раздялата
Сексът с бившия намалява болката от раздялата / снимка: sxc.hu

Сексът с бившия може да се окаже добра идея в някои случаи, установи американско изследване. Разведени партньори, които се връщали в брачното ложе, съобщили, че сексът с бившия може да успокои психологическата болка от раздялата.

За целите на изследването учените от университета в Аризона анализирали 137 наскоро разведени възрасти и попитали колко от тях са се отдавали на креватни ласки с бившия си партньор след като документите за развода били подписани.

Установено било, че мнозинството от участниците (82,5%) запазили връзка с бившия си партньор след раздялата, а 21,9% правели секс. Дали сексът с бившия действително помага на партньора да преодолее края на брака зависи от това доколко той вече го е преживял. Партньорите, които не били приели раздялата, открили, че интимните срещи помагат за облекчаване на болката от развода.

Същевременно партньорите, които не били приели раздялата, установили, че сексът не променя начина на справянето им с положението. Изследването показало, че сексът с бившия може би не е толкова емоционално вреден, колкото се смяташе досега, и че в действителност той може да е полезен за хората, които не са преодолели напълно края на връзката.

Психолозите смятат, че раздялата поражда нужда от привързаност, която остава незадоволена, и че сексът с бившия помага за осигуряване на известно чувства на сигурност и поне отчасти задоволява тези нужди.

Допитване на компанията за секс играчки Ловхъни установи, че повече жени, отколкото мъже си спомнят с копнеж за стари връзки и признават, че са правили по-добър секс с бившия, отколкото с настоящия си партньор. Изследването сред 1100 възрастни установило, че 38% от жените заявили, че най-добрият секс в живота им е бил в предишна връзка.

Сексоложката и експерт по връзките Трейси Кокс казва, че синдромът „тревата е по-зелена” не е нов. Тя смята, че сексът с бившия се отразява благотворно на повечето жени, защото им дава усещането за „приключване” на връзката, отбеляязва БГНЕС. „Понякога ни е необходимо да се върнем назад, за да продължим напред и връщането към сексуалната страна от връзката понякога ни кара да виждаме много ясно, че сме я идеализирали или изпитваме много по-малка болка, отколкото сме смятали. Това създава усещане за приключване, което може да е полезно”, казва Кокс.