Сексът през постите не е забранен
Сексът през постите не е забранен / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сексът през постите не е забранен
36415
Сексът през постите не е забранен
  • Сексът през постите не е забранен

Сексът по време на пости в никакъв случай не е забранен, смята сливенският свещеник Силвестър Янакиев. И за да не стане грешка, следва да уточним все пак, че става въпрос за сексуални отношения в брака, защото всякакви контакти извън него за православието са прелюбодеяние и злоупотреба.

По-интересен момент в мнението на отец Силвестър е, че по време на пост, ако брачните партньори искат да включат плътско въздържание, то трябва да е по взаимно съгласие, както казва Св. Апостол Павел, защото, ако се въздържаме без съгласието на половинката си, можем да я подтикнем към блудни действия. В тълкуванието си към тези слова на апостола Св. Йоан Златоуст казва, че не само че не е добре мъж или жена да се въздържа против волята на половинката си, но и подтиква другия към грях и падение.

Има една практика в руската православна църква, която категорично забранява секса по време на пости, но тя не импонира на учението на Свети отци. Това е практика, която е възникнала в развитието на църквата през средните векове и особено се е затвърдила през 18-19 век, отбеляза още Силвестър.

Според него някои свещеници, подлъгани от църковни писатели с руски произход от последния период, налагат понякога такива правила, но все пак трябва да се знае мярката. Когато съпругът и съпругата са достатъчно укрепнали във вярата, техният изповедник може да им даде още по-голямо правило, дори и като наказание, но това не е общо правило.

„Повечето хора, дари и някои в църковните среди, не знаят, че църковният канон е много свободен и много индивидуален по отношение на всеки един човек", обясни отец Силвестър.