Секс и банани срещу пролетната умора
Секс и банани срещу пролетната умора / www.sxc.hu

Шоколадът и бананите могат да бъдат средство за преодоляване на пролетната умора, каза пред Дарик психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му, явлението е физиологично състояние, което продължава около 2 седмици между средата на март и средата на април. Той допълни, че медикаментите не оказват почти никакво влияние върху отпадналия организъм. Помагат по-скоро разходките на слънце.

Въпреки неизбежността на пролетната умора, която според запознати засяга в една или друга степен 100% от българите, специалистите препоръчват подобряване на храненето и употребата на повече витамини. Желателна е консумацията на плодове и зеленчуци и ограничаване на тестените храни.

Полезна е и копривата, определяна от някои като най-ефикасното средство срещу пролетната умора. Тя може да се готви или да се пие като чай. Неслучайно тази билка расте през март. Употребата й увеличава съдържанието на желязо в кръвта и спомага за пречистване на организма от токсините.

Пролетната умора се появява вследствие увеличаването на слънчевата светлина, която повишава нивото на серотонин. Това вещество от една страна регулира тонуса и жизнеността, но от друга "отговаря" за съня. Повишаването му обяснява отпадналостта и честите прозевки.

Изследвания показват, че усмивките, целувките и сексът също могат да се борят ефикасно с умората и депресията.

Други новини от Пловдив