Седмицата на модата в Ню Йорк шокира с кльощави модели
Седмицата на модата в Ню Йорк шокира с кльощави модели / снимка: Reuters

Седмицата на модата в Ню Йорк за сезона Есен/Зима 2010 завърши в четвъртък вечер след дни, белязани с лукс и спорове за теглото на манекенките.

Двама от стълбовете на модната индустрия - Ралф Лорън и Келвин Клайн, представиха своите модели, а Томи Хилфигер закри вечерта. Очакват се седмиците на Лондон, Милано и Париж.

Лорън се бе завърнал към основата: туид, рединготи, елегантни спортни дрехи. Стилистът бе избрал есенни цветове за муселиновите си дрехи, носени или с малко големи мъжки сака, или пристегнати с колан.

При Келвин Клайн Франсиско Коста представи една изчистена линия, предимно в черно и бяло, със закръглени рамене. Някои от моделите напомняха за космонавти, други на медицински сестри от бъдещето. Наблюдателите отбелязаха фрапиращата слабост на манекените на Клайн. Всички манекени влизаха в дрехи с талия, която в САЩ се обозначава като „нулева", аналогът на 34 в Европа, пише БГНЕС.

Неотдавна асоциацията на модните дизайнери (CFDA) проведе симпозиум, на който се обсъждаше възможността за промяна на стандартите. Те стават все по-абсурдни в страна, където средната талия на жените има тенденция да нараства и рядко е под 40-42. Също толкова абсурдно е, че манекенката Коко Роша, с тегло 50 кг при ръст 1,78 м, не получава договори, защото „не е достатъчно слаба". За сравнение, тя носи талия 38 („4" за САЩ).

Да се хранят и да са щастливи могат да си позволят само изкусителките на прочутата марка за бельо „Victoria's secret".