Милано представя новите колекции мъжка мода от петък в продължение на четири дни, като фешън седмицата ще премине във "фигитален" формат - тоест физически и дигитален, предаде Франс прес.

Това се дължи на ограниченията, наложени от пандемията. В календара са включени истински традиционни ревюта с манекени, подиуми и сценография, но без публика. Те ще бъдат излъчвани на живо на платформата на Италианската модна камара и на сайтовете на големите модни къщи.

Такава бе формата, избрана от "Фенди", "Етро" и "Куей", които дефилираха през уикенда.

Останалите 36 модни бранда ще заложат на предварително записани презентации, на късометражни филми и на някои художествени проекти. "Ерменеджилдо Дзеня", "Тодс","Прада" и "Чърчс" също са част от тази група.

Сред височайшите отсъстващи на миланския подиум личат имената на "Гучи" и "Армани", които следват свой ритъм на представяне на колекциите си. "Долче и Габана", които са майстори на зрелищните модни ревюта, първоначално заявиха участие в събота, но впоследствие се отказаха, защото нямало необходимите условия за представяне на дефилето им.

В Ломбардия, чиято столица е Милано, са въведени строги карантинни мерки и е наложен вечерен час от 22:00 до 5:00 часа сутринта, припомня агенцията.
Седмицата на модата в Милано за първи път досега се разгръща изцяло на компютърни екрани и в медийни платформи. Причината е, че постоянното възраждащият се коронавирус попари всички надежди дори за "шепа" физически шоута, предаде Асошиейтед прес.

В дигиталния си предварителен преглед, модна къща "Прада" в неделя представи нова анти-униформа, която говори за една различна близост във все по-стесняващите ни се кръгове - луксозни мъжки дълги гащи.

Първата колекция мъжка мода - плод на сътрудничеството между Миуча Прада и Раф Симънс, беше представена на моден подиум, обхождащ пространства, обвити в мека изкуствена кожа в лилаво, небесносиньо и алено. Кльощави мъже разхождаха по подиума плътно прилепнали гащеризони с десени, вдъхновени от графичната архитектура.

По думите на дизайнерите гащеризоните, носени според случая под големи палта, пуловери с V-образни деколтета или работни костюми, подчертават както човешкото тяло, така и свободата - елементи от основно значение за колекцията.

Шоуто, подобно на други, беше излъчено на голям екран в сърцето на търговския район на Милано. Градът и околностите му обаче се "потопиха" в поредното частично блокиране в неделя, поради което визуализациите привлякоха слабо внимание. За сметка на това липсващата енергия по улиците на Милано се пренесе в социалните мрежи.