Хипнозата е научен, естествен и релаксиращ метод, който има въздейства върху формирането на чувството на увереност в себе си и редуцирането на ежедневния стрес. Вижте 7 любопитни факта за хипнозата:

1. Популярен начин на хипноза е в голяма зала с хора някой да каже, че ще напои памучен тампон с миризлива течност, която ще замирише зле. Дори и да е чиста вода, повечето хора започват да усещат неприятна миризма. Някои дори излизат от залата, защото чувстват, че ще припаднат.

Наоми Кембъл ще отказва цигарите с хипноза

2. Когато човек се намира под хипноза, изчезват алергичните му реакции. Явно в много случаи проявата на алергии е зависима от човешкото съзнание.

хипноза
ThinkStock/Getty Images

3. Нито един човек не може да бъде хипнотизиран, ако сам не желае това. Ако няма желание и мотивация, няма да му подейства никаква техника.

4. По света хипнозата се използва най-често като успокояваща нервите терапия, за лечение на депресия, за лечението на алкохолна зависимост.

Чрез хипноза можем да подобрим лечението си

 5. Хипнозата се е прилагала за обезболяване при операции още през 19 век.

6. Всеки от нас е подложен на самохипноза. Поне веднъж на ден човек изпада в краткотраен транс – така психиката ни се разтоварва.

7. Индивидуалният хипнотичен сеанс е много по-сложен от груповия. При групов сеанс хората по-лесно изпадат под хипноза, защото са в тълпата. Това се нарича взаимна хипноза.