САЩ и Великобритания имат най-добрите университети в света
САЩ и Великобритания имат най-добрите университети в света / снимка: sxc.hu

Американски и британски университети заемат първите места на класацията за 2011 година на британското специализирано издание Times Higher Education.

За пръв път Харвард бе детрониран от Калифорнийския технологичен институт (Caltech), който увеличи с 16% инвестициите в научна дейност. Така Харвард вече се нарежда на второ място заедно със Станфорд и изпреварвайки Оксфорд, Принстън и Кембридж.

Първият неанглосаксонски университет, който влиза в този престижен списък на 15-то място е ETH Цюрих Швейцарски федерален технологичен институт, допълва БГНЕС. Освен САЩ и Великобритания, Холандия и Германия имат най-много висши учебни заведения сред 200-те най-добри университети в света - по 12 всяка, следвани от Канада - 9 университета и Австралия - 7.

Франция е на 10-то място пред Хонконг, но след Канада. Най-добрият азиатски университет в класацията е Токийския университет (на 30-то място), а Пекинският университет е на 49-то.

Times Higher Education, е специална притурка на "Таймс", която прави класацията си по серия от индикатори като научна дейност, частно финансиране на университетите, образование, международна дейност и цитиране в научни издания.