Самотата е по-опасна от затлъстяването
Самотата е по-опасна от затлъстяването / ThinkStock/Getty Images

Учени от университета в Чикаго установиха, че самотата убива два пъти повече хора от затлъстяването и че възрастните самотници са с 15-процентов риск да умрат по-рано от старци, живеещи в компанията на свои близки , пише в. "Дейли мейл".

Причината за това е, че животът на стари години в изолация разсипва имунната система и отнема цели години от жизнения ни път. Ето защо самотата е вредна за здравето и взима два пъти повече жертви, отколкото затлъстяването.

Самотата ни кара да се храним неправилно

Проучването на екипа на Джон Качопо обхванало доброволци от мъжки и женски пол на възраст над 50 години. Учените установили, че при самотните хора се активират специфични гени - CTRA. Те влияят зле на имунната система и й пречат в борбата срещу вирусите, като в същото време стимулират възпаленията.

Повишените нива на гените CTRA от своя страна потискат мотивацията на възрастните хора и те все по-трудно търсят социални контакти. Получава се нещо като затворен кръг с отрицателни последствия върху здравето. Тези обстоятелства обясняват и защо е толкова трудно на самотниците да променят своя начин на живот.

Безпаричието и самотата са основните причини за самоубийство

Нашите съвременни общества са изправени пред двойната заплаха от застаряващи нации и крайно фрагментирана социална среда. При тези условия все по-малко хора общуват на живо един с друг, а предпочитат виртуалните контакти.

Освен всичко самотата се отразява зле и върху съня на хората. Те все по-трудно заспиват вечер и се нуждаят от медикаменти за тази цел. Д-р Качопо съветва самотните възрастни хора да се ангажират в социални дейности, като например четене на вестници и книги на незрящи или трениране на малки деца. Домашните любимци също са незаменими помощници при преборването на самотата, изтъкват учените.

Самотните жени живеят 10 години по-малко

Източник: БТА