Сахара някога е била зелена, твърдят учените
Сахара някога е била зелена, твърдят учените / www.bg.wikipedia.org

Древно гробище от каменната епоха на брега на отдавна пресъхнало езеро в Сахара доказва, че някога пустинята е била зелена, съобщи Ройтерс. Обектът „Гоберо“ се проучва от 2000 г., но едва сега е било възможно съставянето на пълен доклад за над 200-те гроба, оставени от две различни етнически групи, които са населявали областта, като са се разминали с около 1000 години.

Първата група са били кифийците, група на високи и набити ловци и събирачи, напуснали областта заради продължителното засушаване.

Следващата група са били тенерийците - по-дребни и ниски хора, занимаващи се с лов, риболов и животновъдство в интервала 5000-2500 г.пр.н.е. И двете групи са оставили различни артефакти, включително инструменти, керамика и украшения.

Сахара е най-голямата пустиня в света от хилядолетия, но промени в земната орбита преди около 12 хиляди години са позволили на мусоните да достигат на север. Според изследователите, находките показват, че науката едва започва да разбира биосоциалната еволюция, предизвикана от резките климатични промени в Сахара, допълва БГНЕС.