С шапки с камера следят хулиганите
С шапки с камера следят хулиганите / netinfo

Полицейски участък в Лондон се противопоставя на антисоциалното поведение с помощта на малки дигитални камери, инсталирани в прочутите им по целия свят шапки.

Служителите на властта в административния район Харингей ще използват камерите, за да събират дигитални доказателства, с които да пратят хулиганите в съда за бързо правораздаване. Камерите ще влязат в действие за пръв път като част от петдневната операция „Авентайл”, която ще се проведе от звеното за по-безопасна среда за живеене в лондонския квартал. Фокусът на операцията ще бъде антисоциалното поведение, или хулиганските прояви, казано на по-прост език.

Акцията ще се ръководи от детективски началник Ричард Ууд, който разкри, че целта на инициативата е да се съберат и предоставят незабавно доказателства за извършените в околността закононарушения. Доказателствата ще послужат за издаване на бърза присъда за хулиганство или за започване на криминално съдопроизводство. Камерите са с размер на батерия АА. Снимките се съхраняват в специален спомагателен колан. Комплектът струва около 1 800 британски лири и се заплаща от общинската агенция „Партньорство за по-безопасно общество”. Ако операцията се окаже успешна, такива камери ще бъдат използвани и от други звена на Харингей, за да подпомагат при полицейски обиски и патрули на футболни мачове.

Полицейската група ще използва и някои други технологии в операцията „Авентайл”, включително устройства за търсене на оръжия, подобни на тези по летищата. В арсенала от "оръжия" влизат и системи за автоматично разпознаване на регистрационните табели на автомобилите (с цел откриване на откраднати коли), поставяни на места с повишена криминална активност, както и технологии за повишена видимост на патрулите. /БГНЕС/