С голямата заплата идва оплешивяването
С голямата заплата идва оплешивяването / Thinkstock/Getty Images

Издигането в службата може да е полезно за финансите, но не и за косата. Хората, които печелят повече (над три средни заплати), мислят, че от стреса в работата косата им пада, съобщи в. "Дейли телеграф".

Такива съмнения не мъчат получаващите доста под средното.

Анкета сред 2000 души показа, че според 3/4 от жените стресът причинява косопад, като всяка трета е имала такъв горчив опит, допълва БТА. 50 процента от мъжете са склонни да обяснят изтъняването на косъма и с напрежението в службата.

Хората с ниски доходи нямат подобни терзания. Специалистите наричат косопада от стрес, емоционална или физическа травма телоген ефлувиум. Съществуват продукти, които да намалят косопада, но по-важно е в такъв случай да се потърси помощ.

Косата може да започне да пада и по други причини, като хормонални промени, дължащи се на бременност и раждане, диети, козметични процедури.

Една трета от анкетираните нямат никаква представа на какво може да се дължи косопадът, а само половината жени знаят, че могат да го предизвикат хормоналните промени. Едва една десета от жените свързват косопада с неправилно хранене или диети, една на 30 го обяснява с шок или травма, и само една на 50 - с удължаване на косата.