Руснак пресече Гренландия с кучешки впряг за близо 16 дни
Руснак пресече Гренландия с кучешки впряг за близо 16 дни / netinfo

Руснакът Фьодор Конюхов постигна абсолютен рекорд в пресичането на Гренландия с кучешки впряг, като преодоля около 800 километра за 15 дни и 22 часа. Предишният рекорд бе 19 дни.

Експедицията, която стартира на 1 май от селището Исоток на източното крайбрежие на Гренландия, излезе на западното крайбрежие в района на селището Илулисат снощи.

Днес в Илулисат, което е най-населеното място на острова (5000 жители), ще се състои тържественото посрещане на рекордьора. Пресслужбата на Конюхов съобщи, че това е първата руска експедиция с кучешки впряг в Гренландия. В нея взе участие и местният ловец от племето на инуитите Ханс Аронсен, съобщава БГНЕС.

Рекордът бе постигнат благодарение на сериозната професионална подготовка на участниците. 56-годишният Фьодор Конюхов има над 350 дни в полярни експедиции зад гърба си, включително три похода към Северния полюс, един към Южния, участие в най-дългата гонка с кучешки впрягове в Аляска.

40-годишният Ханс Аронсен е професионален водач на впрягове, отдал целия си живот на лова и на кучетата.

Конюхов искаше да пресече Гренландия самостоятелно, но властите в Дания, чието притежание е островът, от 1990 г. забраниха всички самостоятелни преходи през огромната ледена територия.