/ netinfo
Досега Олег Харитонов е посетил 61 страни
Моторист от Русия измина сам 110 000 км за две години и половина, прекоси половината свят и се добра до южния край на Африка. В неделя 46-годишният Олег Харитонов пристигна пред православната черква край Йоханесбург в Южна Африка.
 
Харитонов тръгва от Москва на 20 август 2014 г., пресича цяла Русия на изток, прави кръг из източните части на Азия, обикаля цяла Европа и се спуска по западното крайбрежие на Африка от Мароко до Република Южна Африка. Досега Харитонов е посетил 61 страни.
 


"Прииска ми се да направя невъзможното, да изпробвам себе си и да усетя света със собствената си кожа", споделя той пред кореспондента на ТАСС като обяснява причините за дългото си пътуване.
 
В Африка не липсват неприятни преживявания заради срещите на моториста с криминалния контингент. "Случваше се да стане страшно. Замеряха ме с камъни, биха ме с палки, заплашваха ме с нож. Ангелът пазител показа какво може да се случи, но ме запази", каза Харитонов.
 
За нощувките той разчита или на палатката си, или на евтини хотели. "Най-хубаво е, когато те приютят съотечественици", казва мотористът.
 


Пътешествието на Харитонов се подкрепя от руската Федерация по мототуризъм.
 
Пътешественикът не казва каква марка е моторът, с който пътува. Само посочва, че е "сглобен от руски майстори от различни детайли специално за пътешествието".
 


От Йоханесбург руснакът качва машината на самолет за Аржентина, където ще слезе до най-южната част на континента - нос Хорн. След това ще тръгне на север по западния бряг на Южна Америка към центъра на континента и по-нататък - през Аляска до Беринговия проток.
 
У дома пътешественикът би трябвало да се прибере в края на август 2018 г., след като е изминал общо около 150 000-170 000 км. "На 1 септември ще заведа дъщерята в първи клас", споделя плановете си той.

БГНЕС