Руските депутати и сенатори са най-богатите в света
Руските депутати и сенатори са най-богатите в света / netinfo

Американското списание “Форбс” определи руския парламент за най-богатия в света, като отбеляза, че в Държавната Дума и Съвета на федерацията има 12 милиардери, съобщи БГНЕС. Общото им състояние е 41 млрд. долара.

На първо място сред най-богатите руски депутати и сенатори е членът на Съвета на федерацията от Република Дагестан Сюлейман Керимов, собственик на компанията “Нафта-Москва”. “Форбс” оценява състоянието му на 17,5 млрд. долара. На второ място е сенаторът и бизнесмен Глеб Фетисов с 3,9 милиарда долара, който е натрупал богатството си, работейки в “Алфа-груп”. На трето място в класацията е депутатът от Държавната Дума Андрей Скоч с 3,3 млрд. долара. В списъка влизат и членовете на Съвета на федерацията Дмитрий Ананиев с 2,3 млрд. долара, Сергей Пугачов с 2 млрд. долара, Фархад Ахмедов с 1,4 млрд. долара, Андрей Комаров с 1,3 млрд. долара, Виталий Малкин 1 млрд. долара, Андрей Молчанов с 4млрд. долара, Вадим Мошкович с 1 млрд. долара, както и депутатите от Държавната Дума Сергей Петров с 1,7 млрд. долара и Александър Скоробогатко с1,4 млрд. долара.

Според списъка на милиардерите в света, съставен от “Форбс”, в Русия има 87 милиардери, 74 от които живеят в Москва. Четирима са сред първите 20 най-богати хора в света. Състоянието на собственика на “Русал” Олег Дерипаска е 28 млрд. долара, на Роман Абрамович – 23,5 млрд. долара, на председателя на съвета на директорите на “Северстал” Алексей Мордашов – 21,2 млрд., а на председателя на съвета на директорите на “Алфа-банка” Михаил Фридман – 20,8 млрд. долара.