Руски депутат предлага да бъдат забранени кецовете и високите токчета
Руски депутат предлага да бъдат забранени кецовете и високите токчета / снимка: Guliver/Getty Images

Депутатът от руската Дума от левоцентристката партия „Справедлива Русия” Олег Михеев предлага в Митническия съюз да бъдат забранени кецовете, равните обувки тип балеринки и тези на много високи токчета, тъй като са вредни за здравето, най-вече за стъпалата, съобщиха в. „Известия” и АФП.

В обръщение към ръководителя на Евразийската икономическа комисия Виктор Христенко, депутатът привежда като аргумент статистически данни. Според тях от плоскостъпие страдат 40% от възрастните хора. В рисковата група влизат не само жени, които прекарват много голяма част от времето си на високи токчета, но и мъже, носещи кецове и други опасни обувки.

Според Михеев, регламентът, действащ в Митническия съюз, в който влизат Русия, Казахстан и Беларус, описва редица параметри на обувките. Сред тях са химичните свойства, здравината, да не пропускат вода. В него обаче нищо не се казва за ортопедичните и биомеханичните изисквания.

От пресслужбата на Евразийската икономическа комисия информират, че в регламента могат да бъдат внесени поправки, ако предложението е достатъчно добре обосновано. Медици подкрепят инициативата на депутата, посочва БТА.

Според тях токчетата с височина 5,4 см влияят на женското здраве - на стъпалата, ставите, таза, гръбначния стълб, репродуктивната система и дори на главния мозък. Според дизайнера на обувки Алевтина Каменецкая обаче това не е така. Тя препоръчва при обувките да се обръща внимание на качеството на стелките и на това да съответстват на анатомичните особености на крака.