Руски антигей-активисти съдят Мадона за 10 млн. долара
Руски антигей-активисти съдят Мадона за 10 млн. долара / снимки: Reuters

Група руски антигей-активисти съдят американската попзвезда Мадона за 10 млн. долара, тъй като накърнила чувствата им, застъпвайки се открито за правата на хомосексуалистите по време на концерта си в Санкт Петербург миналата седмица, предаде Ройтерс.

Появявайки се в черно бельо с надпис „Без страх” на гърба, Мадона атакува приета през март градска разпоредба, която налага глоби за извършване на хомосексуална пропаганда, а по-рано нарече разпоредбата „нелепа варварщина”.

В Съветския съюз хомосексуалността се наказваше със затвор. През 1993 г. тя беше декриминализирана в Русия, но голяма част от гей-общността все още предпочита да не се набива на очи заради дълбоко вкоренените предразсъдъци.

Мадона беше предупредена, че е желателно поведението й да е съобразено с разпоредбата, но тя пренебрегна това. При това положение ще говорим на езика на парите, заяви Даря Дедова - една от 10-тимата активисти, завели вчера съдебно дело срещу певицата в санктпетербургски съд, уточнява БТА.

Трудно е, разбира се, да се измерят моралните щети и страданието, но хората, които печелят пари независимо от нравствените правила, може би ще осъзнаят по-добре това по този начин, казва Дедова, допълвайки, че ако спечелят делото, парите ще бъдат предоставени на сиропиталища.

Руски антигейактивисти съдят Мадона за 10 млн долара
netinfo

Някой може и да не вижда връзката, но след концерта на Мадона някое момче може да стане гей, а някое момиче - лесбийка, ще се раждат по-малко деца и тази огромна страна няма да е в състояние да защити границите си, а на мен това причинява нравствено страдание, казва Алексей Колотков - друг активист от групата.

Санктпетербургската разпоредба срещу хомосексуалната пропаганда е модел за законопроект, който е внесен в националния парламент, но още не е гласуван. Критиците му се опасяват, че той може да бъде използван за упражняване на натиск върху хомосексуалната общност, като се забранят демонстрациите в защита на правата на хомосексуалните, например.