Руми Нейкова ще ориса Бебе 2009
Руми Нейкова ще ориса Бебе 2009 / снимки: Sofia Photo Agency

Орисницата на "Бебе 2009" ще е олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова. Тя ще отправи пожеланията си към новороденото на 25 януари. Това обяви доктор Антония Григорова, главен редактор на списание „9 Месеца", което за 10-та поредна година организира националната кампания.

Всеки, който е в съприкосновение с новороденото дете в първите 40 дни от неговия живот, притежава магическа власт да предава качества и характеристики от себе си на детето. Това с особена сила важи за орисниците, чиито наричания непременно се сбъдват. Това обясниха организаторите и обявиха: „Орисница ще бъде Румяна Нейкова”.

Ето какво сподели олимпийската ни шампионка, която ще ориса първото новородено през следващата година: „Това е голяма чест за мен, тъй като тази емоция е свързана с най-малкото, с най-святото, това е бебето. Тези мигове съм ги изживявала два пъти. Това са най-незабравимите мигове. Мигът, в който една жена става майка, не може да се сравни с нищо друго”.

Доктор Антония Григорова припомни кои са били орисниците от началото на кампанията: „Първа беше г-жа Антонина Стоянова, след нея бяха Годжи и Слави Трифонов, след тях беше Митко Бербатов, след това беше г-н Бойко Борисов, Ники Кънчев, Емилия Масларова. Тя предаде щафетата на г-жа Меглена Кунева, която пък миналата година тържествено я предаде на орисника на 2008 година министър Стефан Данаилов”.

Тя обясни, че очакват в последния ден на тази година и първия на следващата в страната да се родят около 270 бебета. Данните за новородените ще се събират от полунощ на Нова година до 24 часа на 01 януари 2009 година. Информация ще може да се дава на телефони - 0885 733 691 и 0885 733 681 от лекарските екипи и родителите на новородените. Тя трябва да съдържа данни, както за бебето, така и за родителите му. При близнаци информацията трябва да е за всяко поотделно. Ако по едно и също време се родят две бебета, ще се пристъпи към жребий.

По време на тържество на 25 януари министърът на културата Стефан Данаилов ще ориса последното новородено за тази година, а Румяна Нейкова първото бебе на 2009 година. От списанието обясниха, че след организираните от тях „горещи дни" от 15 април до 5 май тази година, са заченати 164 бебета чрез ин витро процедури. Очаква се около Нова година да се родят бебета на 136 двойки, които са заченали по този начин, кота от тях 28 ще имат близнаци. Средната стойност на процедурата ин витро е около 4 хил. лева. Организаторите коментираха, че демографска криза има не само в България. Те допълниха, че над 22 млн. лева годишно са нужни за борба със стерилитета в страната.