Рядък носорог не желае да бъде сниман
Рядък носорог не желае да бъде сниман / снимкa: БГНЕС

Сътрудници на Световния фонд за защита на дивата природа (WWF) са успели да заснемат кадри с най-редкия в света носорог на остров Ява, съобщи ВВС, цитирана от БГНЕС.

Но самката, която е пасяла със своето малко, въобще не е била поласкана от това внимание към нейната персона и е счупила камерата. Яванският носорог е заплашен от изчезване. В света на свобода са останали не повече от 60-70 екземпляра. Те обитават само два района, като 90% живеят в националния парк на остров Ява.

Специалистите се надяват, че ще успеят да преселят част от животните в нов ареал. Това ще позволи да се предотврати възможна епидемия сред тях, която може да доведе до изчезването им.

Представител на WWF Рахмат Хариади заяви, че уникалните кадри са били заснети с помощта на скрита камера, която е позволила те да бъдат наблюдавани в естествената им среда.

От своя страна, Стивън Хог, който е създал камерите за наблюдения на животните за WWF, заяви, че е учуден от недружелюбната реакция на носорога. „Ние досега сме в недоумение по повод нападението... ,тъй като сме проектирали камерите така, че да не плашат животните”, каза той.