Рок концертите в Италия стават екологични
Рок концертите в Италия стават екологични / netinfo
Екологични рок концерти ще организират в Италия от следващото лято, съобщи вестник "Република". Пестенето на енергия ще бъде водеща линия по време на организирането на музикалните събития. Те ще бъдат част от проекта, наречен "Edison - Change the music".

"Едисон" е лидер сред операторите в сферата на електрическата енергия и газоснабдяването на Апенините. В сътрудничество с дискографски къщи, музиканти и организатори на концерти фирмата лансира кампания за подкрепа на политиката за икономии на енергия и за намаляване на вредните ефекти от производството й за околната среда.

Според изследване на "Едисон" организирането на всяко музикално събитие, в което участват 5000 души, води до производството на 110 тона въглероден диоксид. Това се дължи на дейностите, свързани с инсталирането на електрическите съоръжения, на придвижването на автомобилите, на отпечатването на рекламните материали.

Използвайки източници на чиста енергия, транспортирайки участниците с екоавтобуси, отпечатвайки рекламните материали на рециклирана хартия и рециклирайки кутиите от газирани напитки, е възможно да се произведат само 26 тона въглероден диоксид, твърди проучването.

Всяка година в Италия се провеждат около 50 хиляди музикални събития. Те водят до произвеждането на 45 000 тона въглероден диоксид. Това съответства на количеството емисии, произвеждани от 6000 тричленни италиански семейства или пък на емисиите на 22 500 коли, всяка от които изминава 10 000 километра.

www.prontosofia.com