Рио се подготвя за огнено посрещане на Нова година на плажа
Рио се подготвя за огнено посрещане на Нова година на плажа / снимка: Guliver/Getty Images

В първите секунди на 2016-а 34 000 светлинни ракети ще целунат с огнена страст небето над бразилския град Рио де Жанейро, предаде АФП. Шестнайсетминутното шоу, комбинирано със самба, ще даде началото на година, пълна с надежди и очаквания година. През 2016 г. са първите за Южна Америка Олимпийски игри.

Два милиона души, сред които 850 000 бразилски и чуждестранни туристи, ще превземат плажа Копакабана, за да гледат фойерверките, свързани и звуково със спортното събитие в бразилската музикална прегръдка.

„Рио е първият южноамериканска град, който става домакин на Олимпийски игри и това ни изпълва с огромно задоволство. През 2016 г. всички ние ще бъдем „кариоки” (така се наричат жителите на Рио, бел.ред.)“, каза министърът на туризма на мегаполиса Антонио ди Мело.

От 11 плаващи платформи, закотвени навътре в морето пред плажа Копакабана, ще бъдат изстреляни 34 000 ракети. Теглото на фойерверките в чест на Новата година е 24 тона.

Празникът ще отбележи и стогодишнината на популярния огнен танц самба, според Ди Мело. Облечени в бяло, както изисква традицията, много жители и туристи ще положат своите дарове към Йеманжа, богинята на морето в афро-бразилски култ. Някои от тях ще се облекат в червено с копнеж по любовта, или в жълто и златно с пожелание за повече пари.

Те ще пуснат в морето малки саморъчно сглобени лодки с цветя, парфюми, червила, огледалца, свещи и ще следят тревожно дали Иеманжа ще ги приеме и ще изпълни желанията им, или ще ги върне на брега.

Да прескочиш седем вълни или да изядеш 12 зърна грозде, за да се изпълнят желанията. Леща, за привличане на „късмет и успех“ и в никакъв случай пилешко, за да се избегне връщане назад. Това са част от местните суеверия.

Бразилците ще изпълняват тези ритуали с пълното съзнание, че 2016 г. ще бъде година, белязана от присъствието на сериозна политическа и икономическа криза.

Източник: БГНЕС