Ридли Скот разбрал, че на Марс има вода още по време на снимките на The Martian
Ридли Скот разбрал, че на Марс има вода още по време на снимките на The Martian / Guliver/Getty Images

Американският режисьор Ридли Скот, заснел научнофантастичния филм The Martian ("Сам на Марс", "Марсианецът"), заяви, че е разбрал за вероятността на Марс да съществува вода преди няколко месеца. Това се е случило, когато се е консултирал с НАСА по време на работата над лентата, съобщи "Ентъртейнмънт уикли".

На Марс има солена вода, твърди НАСА (ВИДЕО)

По думите на Ридли Скот, веднъж се заговорил със специалист на НАСА за водата на Марс. "Тогава казах: на тази планета има някакви масивни ледници. Отговориха ми: да, ние мислим, че това е лед. Възкликнах: ау, значи там може да има океан? Обещаха ми да го установят", разказва режисьорът. Той добавя, че този разговор се е състоял, след като е започнал снимките на филма The Martian.

На 28 септември НАСА обяви, че на Марс има течащи реки. Потоци солена вода са се появявали и изчезвали /в зависимост от сезона/ на склоновете на хълмове. Планетолозите са на мнение, че наличието на солена вода означава, че на Червената планета е възможно и наличието на живот.

Откриването на вода на Марс увеличава шансовете за извънземен живот

Филмът The Martian ще бъде пуснат по кината в САЩ на 1 октомври. Филмът с участието на Мат Деймън в главната роля е адаптиран по едноименната книга от писателя Анди Уиър. В нея се описват приключенията на Марк Уотни (Мат Деймън), който по време на мисия на Марс е застигнат от пясъчна буря. Екипажът под ръководството на командира Мелиса Луис (Джесика Частейн) смята Марк за умрял и решава бързо да се върне на Земята.

След като е останал сам на Червената планета, Марк ще трябва да ползва всичките си научни познания, за да организира живота си, докато чака четири години до следващата мисия. Във филма е показано, че Уотни открива края на ледник на Марс.

Източник: БТА